Ženske espadrile ljetni su evergreen

Popularna ljetna obuća, espadrile, jedne su od onih modnih detalja koji se već stoljećima povlači kroz razne modne trendove na svijetu. Skromni početci ovih ženskih cipela od prije nekoliko stotina godina nisu nagoviještali svjetsku popularnost koju su ove ljetne cipele dobile u zadnjih nekoliko desetljeća. 

Lijepe, jednostavne i ženstvene, espadrile su već sezonama glavni odabir svih trendsettera čim sunce promoli prve ljetne zrake i vrijeme zatopli.

Skromni početci ovog komada obuće

Iako se espadrile danas smatraju isključivo ženskom obućom, u svojim početcima su se mogle pronaći kako u ženskim tako i u muškim ormarima. Sličnu priču, na kraju, prošle su mnoge cipele, kao što su oxfordice ili loaferice. Iako je teško odrediti točno vrijeme kada su se počele nositi, prema nekim indikacijama one su bile obuća koju su radnici u Španjolskoj odabirali već u 5 stoljeću. 

Razlog zašto su toliko popularne prije svega jest njihova jednostavnost i prozračnost, koja ih je učinila savršenom obućom za radnike, seljake, vojnike i mnoge druge ljude tijekom stoljeća na Pirinejskom poluotoku. Ipak, iako su napravljene od relativno jeftinih materijala do kojih je lako doći, za prave i kvalitetne ženske espadrile u to vrijeme trebalo je pronaći pravog majstora, koji ih je znao dobro izraditi.

Jednostavne i udobne cipele

Ženske espadrile svoju popularnost prije svega su zaradile zbog jeftinih materijala. Sve što vam je potrebno za klasične espadrile su dvije stvari:

  • konop
  • platno

A do njih je relativno jednostavno doći. Biljka od koje se radi konop koji se koristi kao potplat veoma je česta na zapadu Europe, a platno, koje se koristilo na gornjoj strani nije trebalo biti pretjerano meko i skupo. Ipak, bilo je bitno pronaći dobrog majstora esparagaterosa koji zna izraditi kvalitetan potplat, jer je on bio najslabija karika u dizajnu ovih cipela. Nakon što je potplat bio ispleten, sve što je trebalo napraviti bilo je ušiti tkaninu i vrpce i ženska espadrila bila je gotova. Upravo radi toga, ovu vrstu cipela su nosili svi, od radnika do plemstva, a u njima je u 13. stoljeću čak marširala i vojska kralja Aragona.

Od tradicije do modnog dodatka

Tradicionalno, svatko je u svom domu imao barem dva para espadrila, u dvije boje:

  •  crne – nosile su se za rad, jer se na crnoj tkanini nisu vidjele mrlje od prašine i zemlje
  • bijele – čuvale su se za posebne prigode, poput slavlja, plesova i svetkovina. 

Iako one nikada nisu u potpunosti nestale iz Španjolske i Portugala, dugo vremena bile su samo dio tradicije i kulture područja te se nisu smatrale posebnim modnim dodatkom. 

Ipak, sve se to promijenilo 60-ih godina, kada ih je u slavni Yves Saint Laurent uključio u svoju kolekciju za odmor, koja je predstavljena na modnim pistama u Parizu. Odjednom, ove ženske cipele su se mogle vidjeti posvuda. Od izloga trgovina i ulica gradova pa sve do stopala slavnih glumica poput Sofie Loren, Jacka Nicholsona, plemenitaša poput Grace Kelly, umjetnika poput Pabla Picassa, pa čak i slavnog predsjedničkog para Johna i Jacqueline Kennedy.

Razne iteracije espadrila

I nakon što su postale dio svjetske mode, espadrile su bile obuća koju su mogli nositi i muškarci i žene. Ipak, tijekom vremena muške espadrile polako su izašle iz mode, dok su one ženske svaku sezonu doživjele novi modni preobražaj. 

Danas se ženski modeli mogu pronaći u širokom nizu oblika, od onih klasičnih do onih s potpeticom. Osnovni elementi, konopac i platno, ostali su isti, no dodatci poput gumenog potplata, vezica i raznih ukrasa vremenom su promijenili i modernizirali izgled. Ipak ženski model i dalje je ostala ljetna obuća, no sviđa li vam se njen izgled, sličan efekt u hladnije doba godine može se postići i uz loaferice.

Loaferice za jesen

Loaferice i espadrile na prvi pogled kriju dosta razlika, no ono što obje ove vrste cipela nude prije svega je elegancija i udobnost u jednom. Za razliku od nekih drugih vrsta ženskih cipela, loaferice su često napravljene od debljih i toplijih materijala koji su prilagođeniji hladnijim vremenskim prigodama poput proljeća i jeseni. 

Loaferice su često i otpornije na vodu, a mogu se nositi i s malim stopalicama koje stopala dodatno griju i upijaju znoj. Ipak, osnovna silueta loaferica i ženskih espadrila veoma je slična, te je oboje cipele moguće kombinirati u slične kombinacije, bilo da se radi o trapericama, haljinama ili suknjama.

Slični postovi: