Luster je česti oblik stropne rasvjete

Ulaskom u nečiji dom, vjerojatno ćete prvo primijetiti namještaj i razne dodatke. No, kako bi doživljaj bio potpun, vrlo je bitna dobra rasvjeta. Ona ne mora biti samo funkcionalna, odnosno ne mora samo dobro osvjetljavati prostor, već bi bilo poželjno i da izgleda atraktivno i uz to ima dekorativni karakter. Najčešći oblik rasvjete koji se može pronaći u domovima je stropna rasvjeta. Mnogi se odlučuju za plafonjere jer su one relativno jeftine, a lako se mogu uklopiti u prostor. No, kada je u pitanju i dekorativna rasvjeta luster je svakako bolji izbor.

Luster je funkcionalno i dekorativno rješenje

Iako ima raznih oblika rasvjeta luster je odlično rješenje, ako tražite funkcionalno i dekorativno rješenje. Danas se u trgovinama može naći vrlo veliki izbor lustera svih mogućih oblika. Poneki primjerci izgledaju i poput malih umjetničkih djela i sama njegova pojava na stropu će izazvati efekt divljenja. Kada se tome pridoda i osvjetljenje, što mu je i osnovna namjena, konačni učinak će biti i još bolji.

No, ipak ga ne možete postaviti u bilo koju prostoriju. Kada je u pitanju rasvjeta luster će najbolje doći do izražaja u nešto većim prostorijama te u prostorijama u kojima najviše boravite. Primjerice, atraktivan luster u dnevnoj sobi će svakako dnevnu sobu učiniti još zanimljivijim mjestom. Isto tako, luster u blagavaonici može biti odlično rješenje.

Žarulje u lusterima

Kako bi vam u domu bila dobra rasvjeta luster morate opremiti i dobrim žaruljama. Lusteri se razlikuju po broju žarulja koje u njih možete postaviti te se razlikuju po tome jesu li žarulje posve sakrivene ili su vidljive. Kod lustera čije žarulje su sakrivene u unutrašnjosti ili su prekrivene nekim dijelom, bit će vam potrebne žarulje jače snage. Za lustere koji imaju vidljive žarulje, možete kupiti i nešto slabije žarulje, kako biste dobili optimalnu razinu svjetlosti.

Budući da neki lusteri imaju i više žarulja, morate obratiti pažnju na vrstu žarulja kako se ne biste iznenadili na računu za struju. Najbolji odabir bi svakako bila LED rasvjeta. One su u startu nešto skuplje, ali će vam dugoročno donijeti uštedu. Jedan dio ćete uštedjeti kroz manje potrošene električne energije, a drugi dio kroz činjenicu da ćete morati puno rjeđe mijenjati žarulje.

Ako ste u kupnji za namještaj za dnevni boravak onda pročitajte naš najnoviji članak.

Slični postovi: