Dodatak za auto za sva putovanja

Aktivni odmori sve su popularniji izbor mnogih ljudi tijekom ljeta. Ako niste osoba od odmaranja i sunčanja na plaži, već preferirate uživati u prirodi i adrenalinu, onda je aktivni odmor prava stvar za vas. Rafting, skijanje i biciklizam neke su od najpopularnijih aktivnosti tijekom ljeta, no putujete li na neku dalju destinaciju, dopremanje potrebne opreme može se pokazati kao velik problem. 

Želite li svoj bicikl ponijeti sa sobom na ljetne praznike, automobilski nosači za bicikle neophodan su dio ljetne opreme koji morate imati. Uz dodatak krovne kutije za ostale stvari, možete sa sobom ponijeti sve što vam je potrebno.

Nosači za auto kao dobra baza

Kada se biraju automobilski nosači za bicikle po mjeri, važno je da odredite nekoliko stvari. Prije svega, ako se osim biciklizmom planirate baviti i drugim aktivnostima, poput skijanja, ili pak patite od kroničnog nedostatka prostora u automobilu, dobra je ideja potražiti univerzalni krovni nosač. Njega ćete prema potrebi moći nadopuniti nastavcima za:

  • bicikl
  • skije
  • druge dodatke.

Također, na njega se vrlo lako postavljaju i krovne kutije. Nadalje, važno je provjeriti i ponudu za tip automobila koji imate – tu će vam prije svega najbitnije biti tip krova koji imate. Na kraju, potrebno je pripaziti i na to kako se bicikl postavlja na automobil, što je pogotovo važno putujete li zavojitim cestama ili pak tijekom putovanja prelazite strme i neravne dijelove ili pak šljunčane ceste.

Različite vrste nosača za bicikle

Biciklizam je najbolji ako u ljepotama vožnje prirodom možete uživati u društvu, stoga je kod kupnje važno provjeriti koliko bicikala vaš nosač za bicikle za auto može prenijeti. Nosač za jedan možda je povoljnija opcija, no u praksi se može pokazati kao veoma loš odabir, stoga malo veće ulaganje u onaj koji može prenijeti dva ili više nikako nije loša ideja. 

Kod kupnje je vrlo važno provjeriti nosivost automobilskog nosača za bicikle i usporediti je s težinom bicikala koje ste odlučili ponijeti kako u prometu ne biste ugrozili svoju i sigurnost drugih sudionika.

Krovni nosači za bicikle

Postoji nekoliko vrsta automobilskih nosača za bicikle, a koji ćete odabrati ponajviše ovisi o vašem budžetu. Krovni nosači za bicikle najčešći su izbor, upravo zato jer se mogu kombinirati s univerzalnim krovnim nosačima. 

Ipak, važno je na umu imati kako je na njih nešto teže postaviti i staviti bicikl, a mogu predstavljati problem i što se tiče ravnoteže i sigurnosti bicikla. Uz to, bicikli na krovu stvaraju nešto veću buku tijekom vožnje, a mogu utjecati i na nešto veću potrošnju goriva. Također, vožnja bicikala na krovu može predstavljati problem pri ulasku u garažu, na parking ili slično.

Stražnji nosači za bicikle

Nosači koji se postavljaju na stražnja vrata automobila odlično su rješenje ako vam je lako postavljanje bicikla jako bitno. Oni se moraju odabrati prema vrsti automobila koji imate, jer u protivnom mogu nastati oštećenja na automobilu, ali i nezgode u prometu. 

Kod kupnje važno je pripaziti prekriva li on registraciju ili svjetlosne elemente na automobilu, što je zakonski kažnjivo. Ova vrsta automobilskih nosača za auto nešto je skuplja od krovnih, no ne stvara dodatnu buku ni veću potrošnju tijekom vožnje.

Nosači za postavljanje na kuku

Imate li kuku za vuču na autu, onda su automobilski nosači za kuku odlično rješenje za vas. Oni su univerzalni i montiraju se jednostavno, a omogućuju jednostavno postavljanje i skidanje bicikala s njih.

Uz to, također omogućuju dodatno postavljanje registarskih tablica i spajanje svjetlosnih oznaka na nosač, pa ne morate brinuti o tome je li sve dobro vidljivo. Ipak, važno je napomenuti da je glavna negativna strana nosača na stražnjem dijelu automobila to što su kod naleta drugog automobila bicikli direktno na udaru, što znači da će čak i kod najmanjeg udarca bicikli bez sumnje nastradati.

Krovne kutije

Ako se ipak odlučite za nabavku krovne varijante, svakako provjerite opcije koje vam se nude na tržištu. Univerzalni krovni nosači odlična su investicija, jer na njih, osim nosača za bicikle, lako možete postaviti krovne kutije, odličan dodatak za automobile u kojima nema mnogo mjesta za prtljagu. 

Pri kupnji krovne kutije važno je pronaći dobar aerodinamičan dizajn i deblji materijal, kako bi buka i dodatna potrošnja bila što manja. Uz to, važno je obratiti pozornost i na sigurnost krovne kutije tijekom vožnje, ali također i kada je automobil parkiran. Zato potražite krovnu kutiju s dobrim sigurnosnim sustavom.

Slični postovi: