Vozači se pribojavaju praznog akumulatora

Brojni vozači ne znaju mnogo o radu svog automobila. Sve što znaju je da nakon što sjednu u njega, moraju staviti ključ u odgovarajuće mjesto, okrenuti ga i automobil će se upaliti. Oni drugi koji imaju automobile nešto novije proizvodnje, ne moraju čak nigdje staviti ključ, već je dovoljno da pritisnu tipku za paljenje. 

No, bez obzira koji sustav paljenja imate u svom automobilu, vrlo vjerojatno će vam se nekad dogoditi da ovo gore nabrojano neće dovesti do paljenja automobila. A za to je krivac vrlo vjerojatno prazan akumulator automobila. A ako ipak nije on, treba provjeriti jesu li možda istrošene svjećice.

Uloga akumulatora u automobilu

Akumulator u automobilu predstavlja izvor energije. On služi kako bi svi potrebni dijelovi u automobilu dobili struju. Najvažniji je svakako pri paljenju motora i ako se ispraznio, ne može isporučiti struju motoru i on se neće moći upaliti. Osim za paljenje motora, on i svim ostalim dijelovima automobila koji trebaju energiju nastoji je i pružiti. Poznato je da su danas automobili pretrpani s brojnim elektroničkim uređajima pa su automobilski akumulatori sve snažniji, kako bi mogli izdržati sve za što su potrebni.

Problem je što će vas u većini slučajeva prazan akumulator za auto jednostavno iznenaditi. A to je ono najgore. Primjerice, uđete ujutro u auto kao i svakog dana da biste krenuli na posao, ali auto ne želi upaliti. 

Česti razlog pražnjenja akumulatora

Iako se akumulator automobila s vremenom prazni, treba očekivati da će biti funkcionalan barem nekoliko godina. Ukoliko vam se ranije isprazni, postoji mogućnost da se to dogodilo vašom greškom. A dva najčešća potrošača koja vozači zaboravaju ugasiti su: 

  • Svjetla
  • Auto radio

Primjerice, mnogi nakon što se negdje parkiraju, zaborave ugasiti svjetla. Ostavite li tako upaljena svjetla nekoliko puta, ispraznit će se akumulator. Drugi veliki potrošač kojeg imaju gotovi svi automobili je auto radio. Ostavite li ga upaljenog preko noći, a ako već imati slab akumulator, postoji mogućnost da ujutro nećete moći pokrenuti motor. Ove dvije situacije su u nekim modelima automobila riješene pomoću senzora i zvučnih signala, ili funkcijom autoisključivanja. To znači da će vas automobil pri izlasku iz auta zvučnim signalom upozoriti da su vam ostalo upaljena svjetla ili auto radio. A ako to zanemarite, nakon određenog vremena će sam ugasiti svjetla ili će se ugasiti auto radio.

Kupnja akumulatora putem web trgovine

Kupite akumulator u web trgovini i uštedite! Upravo na ovakav način se reklamiraju brojne web trgovine. No, to je uglavnom i istina. Ponuda web trgovina, kada je u pitanju akumalator za auto, je vrlo velika. Možete pronaći akumulatore raznih proizvođača, kao i razne snage. Prilikom kupnje samo pripazite da kupite ispravan model, odnosno onaj prilagođen vašem modelu automobila. Pod time se misli na ispravne dimenzije. U suprotnom, mogli biste imati velikih problema prilikom njegovog postavljanja. 

Provjerite napunjenost akumulatora prije odlaska na put

Prije nego odlazite na neki dalek put, svakako je preporučljivo provjeriti akumulator kod stručne osobe kako bi se utvrdila razina napunjenosti. Ako je ona već vrlo niska, možete ga pokušati napuniti i i vidjeti hoće li mu to pomoći. Ako se i nakon toga brzo prazni, vjerojatno ćete ga morati zamijeniti novim. Isto tako, prilikom provjere akumulatora, zatražite od automehaničara i da vam provjeri svjećice. Njihova istrošenost također može dovesti do problema s paljenjem motora. 

Srećom, one se također mogu brzo provjeriti i jednostavno promijeniti, ako to bude potrebno.

Svjećice su ponekad uzrok problema s paljenjem automobila

U benzinskim motorima koriste se svjećice automobila. One služe za dobivanje iskre koja je potrebna za paljenje smjese goriva i zraka u cilindrima. Tu iskru uzrokuje visoki napon kojeg generira spirala paljenja, popularno znana kao bobina i ta iskra se prenosi na svjećice. Kako se smanjuje ta energija iskre i uz prirodno trošenje elektroda, svjećice se s vremenom troše. To ćete moći primijetiti po problemima kod pokretanja automobila, ali i po nešto nestabilnijem radu motora. 

Kada je potrebno svjećice zamijeniti, to možete odraditi sami ili to dajte nekom automehaničaru da odradi za vas. Na njih su povezani kablovi paljenja pa prije zamjene svjećica, potrebno ih je ukloniti. Same svjećice se nakon toga uklanjaju pomoću posebnog ključa. Svijećice se uvijek mijenjaju u kompletu, nikad samo pojedinačno. Savjeti brojnih proizvođača su da ih zamijenite barem svakih 40 000 km. 

Slični postovi: