I blatobrani su važan dio automobila

Automobil se može promatrati kao jedna cjelina sastavljena od brojnih dijelova. Svi oni su zasebni, ali svi djeluju zajedno kako bi automobil mogao normalno funkcionirati. Kosturom automobila mogla bi se nazvati karoserija. To je zapravo oklop na koji se postavljaju svi glavni dijelovi automobila, od kotača, vrata, prozora itd.

Tržište rezervnih dijelova automobila danas je vrlo veliko i lako ćete pronaći dijelove za svoj automobil, bez obzira je li riječ o onim tipskim ili univerzalnim. Blatobrani su dijelovi karoserije automobila koje ne morate mijenjati često, ali lako su dostupni u trgovinama autodijelova.

Funkcija blatobrana

Automobilski blatobrani imaju vrlo jednostavnu funkciju koja se odmah može shvatiti iz samog njihovog naziva. Oni su postavljeni uz svaki kotač automobila te služe kako bi zaštitili automobil od prskanja blata i nečistoće.

Blatobrani su važan dio automobila
Automobilski blatobrani imaju vrlo jednostavnu funkciju

Uz ovu, blatobrani za automobil imaju i još jednu vrlu važnu funkciju koje mnogi vozači nisu niti svjesni. A riječ je o zaštiti pješaka i svih ostalih osoba izvan automobila. Naime, pri vožnji se za automobil može zalijepiti dosta prljavštine, kao i sitnih kamenčića i slično. Pri velikim brzinama se može dogoditi da to otpadne s automobila te to može biti izrazito opasno po sve koji se zateknu u blizini.

Materijali izrade blatobrana

Kada govorimo o ovim rezervnim dijelovima za automobile, onda se mogu uglavnom pronaći aluminijski i plastični blatobrani. Nekada su se većinom koristili čelični blatobrani, no oni se nisu pokazali kao najoptimalnije rješenje te su proizvođači automobila odustali od njih.

S druge strane, aluminij i plastika kao materijali pokazali su se puno bolji. A zbog različitih nepovoljnih vremenskih uvjeta koji se mogu javiti tijekom godine, vrlo je bitno da su materijali na njih otporni. Stoga, vrlo niske zimske temperature, kao i vrlo visoke ljetne temperature ne bi smjele imati nikakvog utjecaja na kvalitetu blatobrana za auto napravljenih od aluminija i plastike.

Održavanje i uklanjanje prljavštine s automobila

Tijekom vožnje će se puno prljavštine zalijepiti za razne dijelove karoserije automobila. Naročito će to biti vidljivo kod blatobrana jer su smješteni uz kotače automobila. Ukoliko ih redovito ne održavate, prljavštinu će kasnije biti jako teško skinuti. Još veći problem predstavljaju zimski uvjeti na cestama. Kada je na cesti snježni pokrivač, na teren izlaze ralice koje rasipaju sol, kako ne bi dolazilo do klizanja. A ta sol se pri vožnji taloži na unutarnju stranu blatobrana na automobilu.

Blatobrani za auto napravljenih od aluminija i plastike
Nekada su se većinom koristili čelični blatobrani

Problem se može pojaviti ako ju ne uklonite na vrijeme jer će ih tada nagrizati i često je upravo ona razlog što ih vozači moraju zamijeniti.

Dijelovi karoserije automobila za zamjenu

Kao što je navedeno već ranije, automobil se sastoji od jako puno različitih dijelova. Kada dođe do nekog kvara ili istrošenosti nekog od tih autodijelova, mnogi se okreću zamjenskim varijantama. Dijelovi karoserije automobila spadaju u one koje ćete uglavnom morati zamijeniti zbog dotrajalosti ili istrošenosti. U njih spadaju:

  • Branici
  • Poklopci motora
  • Maske
  • Farovi
  • Hladnjaci klime
  • Podizači stakla
  • Retrovizori
  • Itd

Jednostavno je teško nabrojati sve dijelove karoserije automobila jer ima ih jako mnogo. Kada vam se neki od njih istroši ili ošteti, zamjena je uglavnom relativno jednostavan proces. Naravno, prvo morate pronaći zamjenski ili originalni dio. Većina ljudi će se ipak odlučiti za zamjenski, s obzirom na nešto nižu cijenu. Zamjenske autodijelove uglavnom rade specijalizirane tvrtke kojima je to glavni fokus pa se može očekivati i poprilično dobra kvaliteta.

Kupnja rezervnih dijelova putem interneta

Iako će stariji vozači ne prvu pomisao zamjene nekog dijela na automobilu odmah u glavi imati lokalne i specijalizirane trgovine autodijelovima, kod mlađih vozača ipak postoji neka razlika. Mlađe generacije vozača svjesne su činjenice da se danas putem interneta može pronaći gotovo sve, a izuzetak nisu niti dijelovi karoserije automobila, kao niti bilo kakvi drugi autodijelovi.

Proces kupnje je ovdje čak i jednostavniji nego u lokalnim trgovinama. Tako putem web trgovine u većini slučajeva možete odabrati svoju marku automobila (Opel, Fiat, …) a sustav će vam automatski prikazati samo one autodijelove koji vam odgovaraju. U slučaju kupnje u lokalnim trgovinama taj proces je nerijetko kompliciraniji, a često će zahtijevati i intervenciju prodavača kako biste pronašli sve što tražite.
Dodamo li toj jednostavnosti pronalaska autodijelova i većinom nižu cijenu nego u lokalnim trgovinama, mnogim vozačima je izbor vrlo jednostavan. Zato, bez obzira kada im na automobilu trebaju novi blatobrani ili neki drugi potrošni dio, prvo će pogledati ponudu neke web trgovine autodijelovima.

Članka o povoljnih akumulatora raznih brandova, kapaciteta, jakosti struje, dimenzija i položaja elektroda. Čitaj više …

Slični postovi: