Bregasta osovina

Bregasta osovina kao jedan od važnih dijelova motora

Automobili su sastavljeni od mnoštva dijelova. Svaki dio ima svoju funkciju i postoji razlog zašto se određeni dio nalazi baš na određenom mjestu. Jedan od glavnih dijelova automobila je svakako motor. Vrlo je bitno da on ispravno radi jer o njemu ovisi kako će se vaš automobil ponašati na cesti.

Stoga je vrlo bitno da svi dijelovi motora ispravno rade i poželjno ih je redoviti provjeravati i servisirati. Jedan od njegovih važnijih dijelova je i bregasta osovina, iako mnogi vozači ne znaju baš puno o njoj.

Opće informacije i rad ovog dijela motora

Kod automobila novije generacije, bregasta osovina je smještena u glavi motora, odnosno iznad cilindara. Naziv dolazi od njezinog specifičnog izgleda. Naime, puna je brijegova čija funkcija je otvaranje i zatvaranje ventila. Dostupna je u obliku čeličnog valjka.

Bregasta osovina

Njezin rad je zapravo vrlo jednostavan. Tijekom okretanja za vrijeme vožnje, brijeg pritišće podizač ventila te on ventil gura prema sredini cilindara. Time se otvara mogućnost ulaza smjese ili ispušnih plinova. Bregasta osovina se nastavlja okretati te se brijeg spušta s podizača ventila. Zbog toga se ventil vraća u zatvorenu poziciju. Brijegovi su često napravljeni u obliku slova Y pa jedan brijeg može odjednom pomicati dva ventila.

Pogon bregaste osovine

Sam pogon bregaste osovine može se prenositi na dva načina:

  • Uz pomoć zupčastog remena
  • Uz pomoć lanca

Zupčasti remen je najčešći način prijenosa pogona, a to nije njegova jedina funkcija jer je on zaslužan i za pokretanje još nekih važnih dijelova, primjerice pumpe tekućine za hlađenje. Problem koji se može javiti je njegovo pucanje te zbog toga zna doći do trenja i sudaranja između klipa i ventila koji su otvoreni. Nažalost, to u dosta slučajeva za vozača znači da će morati kupiti novu glavu motora i klipove, što nije baš mali trošak.

Drugi način pogona bregaste osovine je putem lanca, koji se može usporediti s lancem kakav možemo pronaći na biciklu. Ovakvo rješenje može se pronaći u automobilima velikog njemačkog proizvođača, tvrtke BMW.

Pogon kod starih automobila

Stariji automobili imali su nešto drugačiji način pogona koji se nije pokazao kao zadovoljavajući te se od njega odustalo. Kod njih je bregasta osovina bilo smještena u kućištu motora, ispod ventila. Zbog toga nisu bili potrebni nikakvi lanci ili remeni za njezino pokretanje. Tada su ventile pokretale duge šipke, a bregastu osovinu je pokretao zupčanik.

Bregasta osovina

No, s vremenom se pokazalo da je ugradnja ovakvog pogona previše komplicirana i da nije dovoljno učinkovita te su ga zamijenili moderni načini, u obliku zupčastog remena i lanaca.

Zupčasti remen kao najčešći način pogona

Kao što je ranije navedeno, zupčasti remen za glavnu funkciju ima pokretanje bregaste osovine. No, u novim motorima, dodana mu je i dodatna funkcija, asinhrono pokretanje pumpe vode. Budući da je zupčasti remen vrlo važan dio motora, njegovo trošenje ili kvar mogu dovesti do velike štete na motoru, a ujedno i vrlo skupih popravaka.

Upravo zbog toga, proizvođači automobila savjetuju točno određeni interval kada biste ga trebali zamijeniti. Najčešće je riječ o periodu između 60 i 90 tisuća prijeđenih kilometara ili svakih 5 godina, ovisno o tome što će prije nastupiti. S obzirom da se zupčasti remen sastoji od više različitih komponenti, teško je zamijeniti samo određene, istrošene komponente. Zato se u trgovinama s autodijelovima uglavnom nude kompleti koji sadrže sve komponente koje se moraju zamijeniti, kao što su vijci, matice i slično. Njih ionako nećete moći posebno kupiti, a svakako se ne preporučuje da kupiti novi zupčasti remen, a koristite stare komponente. Zato je preporuka da potražiti gotove komplete u kojima ćete dobiti sve potrebno te će vam automehaničar jednostavno sve promijeniti.

Jeftino do novih autodijelova

Autodijelovi su danas dostupni u brojnim lokalnim, ali i internetskim trgovinama. Lokalne trgovine su mnogima još uvijek zanimljive jer za brojne savjete mogu pitati prodavače. No, oni koji znaju što im je potrebno, mogu autodijelove potražiti i u internetskim trgovinama. A one nerijetko nude i dosta niže cijene.

Na primjeru bregaste osovine, možete je dosta jeftinije pronaći u takvim internetskim trgovinama. Svaka je namijenjena određenoj marki automobila (npr. Mercedes, Fiat, …), a sve detalje lako ćete pronaći u nekoliko klikova mišem. Tako ne biste trebali imati problema s pronalaskom odgovarajućeg modela koji će biti prikladan za vaš automobil. Jednostavno je naručite i pričekate nekoliko dana da vam stigne na kućnu adresu.

Slični postovi: