Zagreb sve više raste

Zagreb je glavni grad Hrvatske. No, to nije njegova glavna karakteristika. On je grad s najvećim brojem stanovnika, a ujedno predstavlja i glavno kulturno, gospodarsko, političko i administrativno središte Hrvatske. U njemu tako živi gotovo četvrtina svih stanovnika Hrvatske. Grad se iz godine u godinu sve više razvija i postaje odlično mjesto za život, ali i odlična destinacija za posjete turista.

Povijest

Kada je riječ o povijesti, uvijek se spominju dvije verzije. Prva verzija zapravo predstavlja legendu o nastanku grada. Po toj legendi, Zagreb je ime dobio tako što drevni ban, naredio djevojci koja se zvala Manda, da donese vode s izvora. Legenda kaže da joj je on zapravo rekao da “zagrabi” vode pa je na mjestu tog tadašnjeg izvora nastao Zagreb.

Druga verzija se odnosi na stvarne činjenice, odnosno na ono što se može pronaći u starim zapisima. Prvi put se naziv Zagreb spominje u zapisima iz davne 1094.g. Nekada se zvao Gradec, a 1242.g. mu je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV, Zlatnom bulom dao titulu slobodnog kraljevskog grada. Sljedeća značajna godina u povijesti grada je 1557.g., kada se u dokumentima Zagreb po prvi puta spominje kao glavni grad Hrvatske.

Zemljopisni položaj

Zagreb ima vrlo povoljan zemljopisni položaj. Nalazi se u središnjoj Hrvatskoj, a sa sjeverne strane ga od hladnih vjetrova štiti planina Medvednica. Zbog odlične otvorenosti na sve strane svijeta, on je prometno čvorište između Jugoistočne i Srednje Europe i Jadranskog mora. Zbog umjerene kontinentalne klime, ima vruća i relativno suha ljeta, a nešto hladnije zime.

Kad je riječ o veličini, Zagreb se prostire na površini većoj od 600 km2. Osim samog glavnog naselja koje obuhvaća širi centar, pod njega još spada čak 70 naselja.

Zagreb ima veliki turistički potencijal

Zagreb iz godine u godinu postavlja letvicu vrlo visoko kad je je riječ o turizmu, odnosno o svemu onome što može ponuditi svojim gostima. Turisti mogu uživati u brojnim atrakcijama, od kojih ima najviše povijesnih spomenika i arhitekture. Polazišna točka turistima prilikom posjeta nekom gradu nerijetko je sami centar grada. U Zagrebu je to Trg bana Josipa Jelačića. Na njemu dominira njegov kip na konju, a uokolo se mogu vidjeti razne zgrade iz starih razdoblja koje su danas dom raznih drugih institucija. Nastavkom šetnje po okolnim uličicama brzo se može stići i do ostalih zanimljivih atrakcija, poput Gornjeg Grada, Donjeg Grada, Kaptola, Dolca-najpoznatije tržnice na otvorenom, itd.

Postoji jako mnogo znamenitosti koje Zagreb skriva i dolazite li turistički, svakako si uzmite više vremena kako biste ih mogli sve posjetiti.

Slični postovi: