Važnost spavaće sobe

Spavaće sobe su puno više od samog mjesta za spavanje. Njihova uloga ima veliko značenje u današnjem užurbanom načinu života, odnosno u ostvarenju tog, svima nam prijeko potrebno fizičkog i psihološkog spokoja.
Imajući na umu ovu činjenicu, razmislite o uređenju svoje spavaće sobe na način da ona bude pravo rajsko utočište u kojemu ćete se okrijepiti, odmoriti i uvijek iznova osigurati duši i tijelu snagu za nove životne poduhvate.

Po pitanju dekoracije spavaće sobe postoje neka uvriježena pravila koja itekako mogu doprinijeti udobnosti, smirenju te u konačnici dobrom i kvalitetnom snu. Vaša spavaća soba bi u svakom trenutku trebala biti uredna, udobna, smirujuća. Stručnjaci tvrde – što više nereda je prisutno u prostoru za spavanje to ćete teže utonuti u san i održati njegovu čvrstoću i kvalitetu.
Osim toga, tu su još neki bitni savjeti koji su od velikog značaja za kvalitetan i miran san.

Zamračite prostor za spavanje

Spavaće sobe su prostorije u kojima je jako svjetlo apsolutno suvišno. Prigušite svjetla dok se pripremate za počinak ili sasvim isključite svjetiljke iznad glave koje obasjavaju cijeli prostor, a prebacite se na prigušene noćne lampe. Naše tijelo je programirano za spavanje kada je mračno, tako da zamračivanjem prostorije možete potaknuti taj ritam.

Svjetlo inhibira izlučivanje melatonina, hormona koji prirodno potiče spavanje. “Čak i ako sklopite oči, svjetlost prodire kroz vaše kapke – i vaš mozak neće biti u stanju proizvesti melatonin”, objašnjava dr. Joyce Walsleben, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku.

Održavajte spavaće sobe tamnima

Sakrijte digitalne satove i bliješteće elektronske uređaje iz vidokruga ili u namještaj.

Slični postovi: