Treba li vam oftalmološki pregled?

Danas u svijetu punom tehnike i raznih stvari koje uzrokuju probleme s vidom, čak 60% svjetske populacije ima neki od problema i potrebna im je korekcija vida. Uzevši u obzir da je to zaista mnogo ljudi, treba imati na umu da je više od 80% poteškoća s vidom moguće ispraviti, a treba li vama oftalmološki pregled saznajte u nastavku teksta gdje donosimo nekoliko znakova koji ukazuju na to da vam je potreban.

Znakovi da vam je oftalmološki pregled potreban

U daljnjem tekstu navesti ćemo par razloga koji bi vam trebali ukazati na probleme koji bi vas trebali navesti na to da biste se trebali odlučiti na oftalmološki pregled.

  • Promjene vida tijekom noći

Kod većine odraslih osoba javlja se problem sa slabijim vidom tijekom noći. Ovo je posebno popularan slučaj tijekom noćne vožnje, kada se mnogi žale na slabiji vid i  nemogućnost pravilnog razlikovanja autiju ili znakova. Ukoliko tijekom noći vidite slabije, to je sasvim normalno zbog mraka, no ukoliko ne možete razlikovati znakove ili vam se vid noću znatno pogoršava, to je prvi od mnogih znakova da vam je oftalmološki pregled neophodan.

  • Neke bolesti utječu i na vid

Cijelo ljudsko tijelo je povezano, pa je tako i opće zdravlje povezano sa očima. Neke nezdrave navike što se tiče prehrane ili spavanja mogu utjecati na vaše oči. Ukoliko vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes ili poremećaj štitnjače, morate početi dodatnu pažnju posvećivati svojim očima.

  • Infekcija oka

Vaš oftalmolog kada obavlja oftalmološki pregled može osim promjene vida vidjeti i zdravlje vašeg oka i kapka. U tom slučaju on može vidjeti patite li od neke infekcije oka koja može imati i dugoročne posljedice. Svrab, crvenilo ili iscjedak iz oka jedni su od mnogih znakova da se dešava infekcija oka i da vam je potrebna pomoć stručnjaka.

  • Česte migrene ili glavobolje

Iako razlozi za migrene i glavobolje mogu biti razni, nije nemoguće ni da se one pojavljuju upravo radi problema s očima. Česte glavobolje mogu biti znak upozorenja da imate nekih problema s očima, a u tom slučaju potrebno je obratiti se liječniku kako bi se dogovorili za oftalmološki pregled. Često su migrene i glavobolje sasvim bezopasna i normalna stvar, no koliko se učestalo pojavljuju, to može biti znak na neke ozbiljne probleme.

  • Smetnje u vidu

Glavna stvar koja je pokazatelj da morate otići na oftalmološki pregled je naravno neka smetnja u vidu. Ukoliko su vam se smetnje u vidu dogodile iznenada, to može upućivati na odvajanje mrežnice ili neke druge probleme s mrežnicom. Bilo kako bilo, u ovom slučaju potrebno je čim prije otići na pregled vida.

  • Stalni umor oka

Umor ili napetost u očima mogu se pojaviti iz mnogih razlika, a u većini slučajeva mogu biti potpuno bezopasni. Primjerice previše čitanja ili gledanja televizije umara naše oči i potreban im je odmor, no ukoliko se umor očiju dešava često i traje dugi period to može biti ukazatelj na infekciju oka. Primjetili ste da vas tijekom određenog pokreta oka oko boli? Zakažite svoj termin za pregled, jer oči nisu za šalu.

  • Osjetljivost na svjetlo

Ukoliko vam se iznenada pojavila velika osjetljivost na svijetlo, fotofobija, tada je moguće da se radi o abraziji rožnice, infekciji oka ili u najgorem slučaju poremećaju centralnog živčanog sustava. Osjetljivost na svjetlo nije normalna, te u slučaju da vam se događa trebali biste što prije zakazati oftalmološki pregled da se ustvrdi njen uzrok.

  • Poteškoće sa fokusiranjem očiju

Najčešće se očni problemi prvo pokazuju kroz probleme s fokusiranjem očiju na određeni predmet ili zamagljenošću prilikom gledanja neke točke. Ukoliko imate problema s fokusiranjem očiju na određenom svijetlu ili čitanjem manjih slova, tada je neophodan oftalmološki pregled kako bi oftalmolog ustvrdio o čemu se radi i pregledao kvalitetu vašeg vida. Nerijetko poteškoće sa fokusiranjem očiju znaju biti uzrokovane zbog previše gledanja u ekrane.

Dogovorite oftalmološki pregled kod stručnjaka

U Ljubljani nalazi se specijalizirana optika Moj optik kod koje se možete naručiti na pregled bez obaveza. Glavna prednost ove optike su pristojno i drago osoblje, a osim telefonski za pregled se možete naručiti i online putem njihove web stranice mojoptik.si.

Oči nisu za šalu i svaka nepravilnost s njihovim radom ili bilo kakvi neuobičajeni problemi s očima trebali bi biti pregledani i proučeni na vrijeme kako bi se svaki negativni problem sredio.

Kako vratiti stari sjaj osmjehu? Rješenje mogu biti i zubni implantati, a više prečitajte u sljedečem tekstu.

Slični postovi: