Sjedeće garniture koje nadopunjuju prostor

Sjedeće garniture bitan su dio svakog prostora za opuštanje, bilo da se radi o kuhinji, dnevnom boravku, vrtu i dvorištu ili čak spavaćoj sobi. Izbor one koja je udobna, lijepa i prikladna za prostor, a uz to i kvalitetna i multifunkcionalna može biti velik izazov, pogotovo kada uz sve zahtjeve morate pripaziti i na budžet.

Iako se odabir savršenog modela može činiti nemogućom misijom, uz malo inovativnosti i truda lako možete pronaći onu koju uz malo dodataka jednostavno možete prilagoditi svim vašim potrebama.

Kvaliteta izrade namještaja

Kvaliteta same izrade sjedeće garniture, naravno, veoma je bitna, no više od svega bitan je materijal jer će on morati pretrpjeti puno više od svih ostalih dijelova garniture. Osim što materijal mora biti ugodan na dodir, mora biti otporan na habanje kako se nakon nekog vremena na njemu ne bi primijetili tragovi istrošenosti na mjestima najčešćeg kontakta.

Imate li kućne ljubimce ili mlađe članove kućanstva, bitno je također da je materijal jednostavan za čišćenje te da se mrlje na njemu ne vide jako. Modeli od materijala poput kože lako se čiste, dok materijali tamnije boje ili s uzorkom najbolje skrivaju mrlje.

Pametan dizajn sjedećih garnitura

Imate li prostora naodmet, ne morate razmišljati o praktičnosti dizajna bilo koje vrste namještaja, jer nekoliko centimetara više ili manje ne radi veliku razliku. Ipak, velikoj većini prostor predstavlja jedan od glavnih problema u uređenju prostora, pa je stoga pametan dizajn pokućstva veoma bitan.

Kod odabira sjedeće garniture, prostor možete uštedjeti na nekoliko načina. Pripazite na veličinu naslona za ruke, zbog kojeg modeli mogu imate dosta velike dimenzijame. Naslona za ruke se ipak ne morate u potpunosti odreći – mnogi modeli dolaze s jastucima umjesto naslona, koji se lako po potrebi mogu maknuti i stvoriti jedno ili dva dodatna mjesta za sjedenje.

Namještaj za vanjske prostore

Birate li sjedeću garnituru za neki vanjski prostor, na umu morate imati još neke pojedinosti. Ona bi trebala bi biti relativno laka, kako biste ju bez prevelike muke mogli pospremiti za hladnijeg dijela godine. Uz to, morala bi biti otporna na razne vremenske uvjete, od kiše do jakog sunca, a živite li u primorsko dijelu, morala bi biti otporna i na sol.

Na izbor se nudi nekoliko vrsta materijala. Umjetni materijali generalno su dugotrajniji, no često manje udobni, ali zato ne traže nikakvo održavanje. S druge strane su tu i prirodni materijali, koji su ugodniji na dodir, ali zahtijevaju nešto pomnije održavanje.

Klasično ili moderno uređenja doma

Iako je praktičnost i dugotrajnost sjedeće garniture veoma bitna, još jedan važan aspekt je i sam njen izgled. Ipak, na umu morate imati kako ćete onu kvalitetnu imati godinama te da će se trendovi i vaš osobni ukus u tom vremenu vjerojatno promijeniti.

Klasičan dizajn može se činiti dosadnim na prvu, no on vam nudi dovoljno prostora za igru dodatcima, poput dekorativnih deka i jastuka, kojima u potpunosti možete promijeniti izgled prostora. Stoga, ako ste u dilemi između modernog i klasičnog dizajna, sigurnija opcija je odabir jednostavnosti i klasike.

Spremni za promjene

Iako su kutne sjedeće garniture nabolje za iskorištavanje prostora, ponekad nisu najbolja opcija. Želite li imati mogućnost brze i jednostavne promjene organizacije prostora, najbolji odabir čini nekoliko vrsta različitih veličina. Dvosjed, trosjed ili fotelja odlično se međusobno kombiniraju, jednostavno ih je premještati po prostoru, a osim toga mogu činiti prostor zanimljivijim poigrate li se malo dizajnom.

Uparivanje komada namještaja različitih boja, materijala, uzoraka i stilova u prostor će unijeti dinamiku. Velike razlike između različitih modela namještaja možete premostiti zajedničkom temom, poput boje, motiva ili detalja poput ukrasnih jastuka. Tako različiti dijelovi namještaja lako mogu postati jedna vizualno skladna cjelina koje će prekrasno izgledati u domu.

Iskoristite kutove u dnevnom boravku

Patite li od nedostatka prostora, pametno iskorištavanje svakog centimetra je bitno. To znači da ćete morati odabrati namještaj koji inače loše iskorištene dijelove prostora pretvara u prostor s funkcijom. Kod sjedećih garnitura najbolji komadi za to su kutne garniture, koje iskorištavanjem prostora u kutu stvaraju dodatan prostor za sjedenje i ležanje.

One će stvoriti dovoljno prostora za cijelu obitelj, bilo da se radi o kauču u dnevnom boravku ili nekom komada namještaja u blagovaonici. Jednini nedostatak kutnih garnitura je njihova masivnost, no ako ne planirate uskoro seljenje ili preraspodjelu prostora, to uopće nije problem.

 

Slični postovi: