Samohodne kosilice, prijatelji dvorišta

Redovito održavanje travnjaka je u današnje vrijeme postalo svojevrstan „modni trend“. Danas nitko više ne želi imati neuredan travnjak i zapušteno dvorište. To jednostavno nije „in“ , štoviše, smatra se da je čak nedopustivo imati previsoku i neodržavanu travu oko doma, u vrtu ili voćnjaku.

E, upravu tu, zahvaljujući svojoj funkcionalnosti, u pomoć uskaču samohodne kosilice koje uvelike doprinose jednostavnijem, lakšem i bržem održavanju travnatih površina i koje su dobrim dijelom zaslužne za ljepotu dvorišta.

Važnost pravilnog izbora samohodne kosilice

Način održavanja travnjaka i samo iskustvo košnje variraju od korisnika do korisnika, no, glavna razlika ipak leži u vrsti samohodne kosilice koju posjedujete, odnosno koju koristite prilikom košnje.

Odabir najbolje samohodne kosilice ovisi o mnoštvu čimbenika; o jednostavnosti i praktičnosti modela, o tipu dvorišta koje namjeravamo kositi te raznim osobnim sklonostima. Međutim, jedno je sigurno – samohodne kosilice se proizvode u raznim varijacijama pa nesumnjivo možemo zaključiti da na tržištu vrtnog materijala postoji kosilica za svako dvorište i za svakog korisnika.

Ipak, imajte na umu da je dubinska analiza modela kosilice nužna kako bi u konačnici bili u potpunosti zadovoljni izborom i kako bi aktivnost održavanja travnjaka bila ugodno iskustvo.

Odabir samohodne kosilice

Iako kupovina kosilice može izgledati kao rutinski zadatak, to, vjerujte baš i nije tako. Naime, prilikom odabira najbolje samohodne kosilice za košnju, potrebno je u obzir uzeti nekoliko čimbenika poput; veličine dvorišta, ravnina i neravnina na površini košnje, prepreka na travnjaku, fizičke snage i raznih potreba osobe koja će najviše koristiti kosilicu itd.

U pravilu, već nakon prve košnje se može zaključiti da li je odabir bio ispravan ili ne, ali tada je nažalost već prekasno, jer rabljena kosilica se ne može vratiti u trgovinu, osim, naravno u slučaju ako je neispravna. Upravo stoga budite pažljivi pri odabiru i kupovini, kako se ne bi dogodilo da već nakon prve košnje ostanete razočarani.

Naravno, mnogi od nas nastoje uštedjeti prilikom kupovine pa je i cijena samohodne kosilice jedan od faktora koji nedvojbeno utječe na odabir.

Prednji ili stražnji pogon kosilice?

Što se tiče funkcija kosilice, jedan vrlo bitan faktor koji treba razmotriti prilikom odabira je prednji, odnosno stražnji pogon. Samohodne kosilice s prednjim pogonom su daleko jednostavnije za manevriranje. Takve kosilice su posebno pogodne za terene s puno prepreka kao što su primjerice ograde, drveće, biljke, kamenjari, dvorišne staze i razne slične prepreke unutar dvorišta, voćnjaka ili druge površine za košenje. S ovom vrstom kosilice na prednji pogon će i fizički slabija osoba vrlo jednostavno manevrirati, bez posljedičnog napora ili umora.

S druge strane, samohodne kosilice na stražnji pogon su opremljene daleko snažnijom i boljom vučom, i kao takve su osobito preporučljive za nepogodne površine, kao što su primjerice brdovite ili izrazito neravne površine. Ipak, ove kosilice su nešto teže za manevar i potrebna je nešto veća fizička snaga za upravljanje njima.

Savjeti za sigurno korištenje samohodne kosilice

Prema statistikama, svake godine više od 60000 ozljeda diljem svijeta javlja se kao posljedica nesigurnog korištenja kosilica. Pri tome je važno napomenuti da su djeca mlađa od 15 godina najčešće žrtve ozljeđivanja. Dakle, bez obzira na to koju vrstu samohodne kosilice odaberete, ne zaboravite prakticirati sigurnost.

Uložite sve napore prije početka košnje, kako bi osigurali svoju ili sigurnost drugih osoba. U nastavku vam donosimo samo neke od smjernica za sigurno korištenje kosilica te za sigurnu i ugodnu košnju. Neke od njih možete prečitati i u upustvima prodavača AB d.o.o..

Prije rada na vrtu morate se zaštititi

Uvijek koristite zaštitne naočale, kako se ne bi dogodilo da vam neki predmet zahvaćen nožem kosilice ozljedi oči. Koristite kosilicu isključivo pri danjem svijetlu i pri suhoj travi jer nedovoljna vidljivost i vlažan teren mogu predstavljati opasnost i prouzročiti niz ozljeda.

Prije svake košnje provjerite postoje li na terenu koji namjeravate kositi predmeti ili prepreke koje bi mogle predstavljati opasnost za osobu koja kosi ili pak prouzročiti štetu na samoj kosilici. Udaljite djecu i kućne ljubimce s područja košnje. Nikada ne naginjite kosilicu za vrijeme rada motora i uvijek nastojte da tijekom košnje sva četiri kotača čvrsto prianjaju za površinu.

Prilikom korištenja samohodne kosilice posebnu pozornost obratite na teren koji kosite. Naime, neravni i brdoviti tereni su izuzetno opasni jer može doći do prevrtanja kosilice kao i do raznih drugih neželjenih i opasnih situacija.

I na kraju možemo zaključiti sljedeće; košnja trave može biti jednostavan ili pak kompliciran posao, a to ponajviše ovisi o kosilici koju ćete odabrati i s kojom namjeravate održavati svoje travnate površine te o vještinama osobe koja kosi.

Gnojivo je mješavina tvari koja se koristi u poljoprivredi ili vrtlarstvu za poboljšanje rasta biljki. Obično se primjenjuje na poljoprivrednim zemljištima. Čitajte više …

Slični postovi: