Roštilj je mnogima simbol druženja

Danas postoje razni načini pripremanja hrane. Od kuhanja, pečenja, prženja, itd. No, jedan način pripreme hrane je mnogima najdraži jer im predstavlja simbol druženja, a radi se o roštilju. Mnogi će na pomisao roštilja odmah u glavi imati sliku druženja s prijateljima u dvorištu, vrtu ili negdje u prirodi, dok se hrana polako peče na roštilju. Iako postoje razne vrste roštilja, uz takvu idiličnu sliku se najčešće veže upravo roštilj na ugljen i mnogima je upravo to najdraža vrsta roštilja.

Roštilj na ugljen kao najdraža vrsta roštilja

A zašto je baš roštilj na ugljen mnogima najdraža vrsta roštilja? S jedne strane, od svih vrsta roštilja, roštilj na ugljen zahtijeva najviše pripreme. Potrebno je pripremiti drva i ugljen, sve to složiti i zapaliti te pričekati dok se razgori kako bi se moglo krenuti s pečenjem. Kod drugih vrsta roštilja, primjerice kod električnog ili plinskog roštilja, za to vrijeme biste već mogli ispeći svu hranu.

No, mnogi se i unatoč tome i dalje odlučuju za korištenje upravo roštilja na ugljen. A to čine zbog konačnog rezultata. Naime, hrana ispečena na roštilju na ugljen ne može se usporediti s hranom ispečenom na drugim vrstama roštilja, niti po okusu niti po mirisu, to znaju svi veliki ljubitelji roštilja.

Upravo dim koji se ispušta prilikom izgaranja dok se koristi roštilj na ugljen daje hrani karakterističan okus i miris. To je teško opisati riječima i jednostavno je potrebno probati više različitih vrsta roštilja kako bi se uvidila razlika.

Razni modeli u trgovinama

U trgovinama se mogu pronaći razni modeli roštilja na ugljen. Najprodavaniji su manji, lako prenosivi modeli. Riječ je o roštiljima koji imaju tri ili četiri potporne nožice na kojima se nalazi ložište i rešetka. Neki modeli na nožicama imaju i kotačiće pa je ovakve modele vrlo jednostavno premještati s jednog mjesta na drugo.

Oni koji posjeduju nešto veću okućnicu, radije se odlučuju za velike, zidane modele. Oni mogu biti izrađeni od raznih materijala i osim svoje funkcionalnosti, imaju i dekorativni karakter. Nešto su većih dimenzija i posjeduju dugačak dimnjak kako bi na njega izlazio dim.
Bez obzira za koji model se odlučili, zasigurno ćete uživati u hrani pripremljenoj na roštilju na ugljen. A ako pozovete i prijatelje, zabava će biti još i veća.

Slični postovi: