Led žarulje donose dugoročnu uštedu

Led žarulje se u trgovinama već odavno mogu kupiti, ali zbog svoje visoke cijene u odnosu na druge tipova žarulja, nisu bile vrlo popularne. No, kako se najpopularnije žarulje, one sa žarnom niti, u sve više država povlače iz proizvodnje i prodaje, tako i led žarulje postaju sve popularnije.

Dijelovi led žarulja

Led žarulje – Volino.hr dostupne su u nekoliko različitih varijanti, no sve se sastoje od 3 osnovna dijela. Za dovod električne energije u žarulju je zaslužno grlo žarulje. Postoje različita grla, a najpoznatije je ono naziva E27. Unutar same žarulje nalazi se transformator koji pretvara napon izmjenične struje u niži napon istosmjerne struje. Za odvod topline koja se razvija prilikom rada žarulje zaduženo je hladilo.

Značajke

Osnovna značajka led žarulje je njena dugotrajnost. Led žarulje bi u prosjeku trebale svijetliti oko 40 000 do 50 000 sati. Za usporedbu, donedavno najpopularnije žarulje sa žarnom niti trajale su svega oko 1 000 sati. Također, led žarulje troše vrlo malo energije i većina energije je usmjerena upravo na osvjetljavanje, odnosno jako malo energije se uzaludno troši. Usporedimo li ih sa žaruljama sa žarnom niti, dolazimo do podatka o 85 posto većoj učinkovitosti.

Led žarulje ne sadrže nikakve štetne plinove pa nema nikakve bojazni u slučaju da dođe do njihovog razbijanja. Učestala paljenja i gašenja ne utječu na njihov vijek trajanja. To u praksi znači da će žarulja koju ste palili i gasili nekoliko puta tijekom dana svijetliti isto toliko dugo kao i ona koju ste možda jednom upalili u danu.

Cijene

Cijena led žarulja je još uvijek nešto viša nego drugih tipova žarulja, ali očigledno je da cijene iz godine u godinu padaju. Razlog te više cijene su skuplji dijelovi koji se nalaze u žarulji. No, budući da je radni vijek ovih žarulja i do 50 puta veći od onih sa žarnom niti, brzo se može zaključiti da se radi o odličnog dugoročnoj investiciji. Osim toga, ove žarulje troše puno manje energije što će se kroz dugotrajno korištenje itekako odraziti na računu za struju. Zato nemojte da vas odbije nešto veća početna cijena led žarulje jer će se ta investicija sigurno vratiti kroz godine koje dolaze.

Pitate se kako mogu bit vanjske posude za cvijeće na balkonu ili većinu vremena na otvorenom? Izrađene su iz kvalitetnih i rubusnih materijala! Sledite linku i saznajte više.

Slični postovi: