LED rasvjeta kao novi standard

Situacija na tržištu vezanom uz rasvjetu se dosta promijenila u posljednjih nekoliko godina. Dugi niz godina su žarulje sa žarnom niti mnogima bile jedini oblik rasvjete koji su koristili. Bile su jeftine i mnogi nisu razmišljali o tome koliko su neučinkovite ili koliko su štetne za okoliš. No, zbog novih zakona EU, mnoge države su zabranile proizvodnju i prodaju ovih žarulja. Mnogi su upravo zbog tog razloga bili prisiljeni potražiti novu alternativu.

A kao odlična se nametnula LED rasvjeta, koja je dostupna već duže vrijeme, ali nije bila toliko popularna.

Učinkovitost LED rasvjete

LED rasvjeta se mogla pronaći na tržištu već nekoliko godina, no nešto viša cijena je često odbijala kupce od ovog oblika rasvjete. Nisu pomogli čak niti podaci o svim prednostima koje LED rasvjeta posjeduje u odnosu na druge oblike rasvjete. A te prednosti su mnoge. Prije svega, LED rasvjeta je poznata kao dugovječna, što znači da LED žarulje nećete dugo morati mijenjati, odnosno traju čak oko 50 000 sati. Usporedimo li to s vijekom trajanja od 1000 sati za žarulje sa žarnom niti, odmah je vidljiva ogromna razlika. Također, LED rasvjeta je ekonomski puno učinkovitija, odnosno troši puno manje energije. A to će se itekako odraziti na niži račun za struju.

LED rasvjeta i štedne žarulje

Kada više nisu mogli kupovati žarulje sa žarnom niti, mnogi su se prebacili na štedne žarulje, odnosno kompaktno fluorescentne žarulje. One također imaju nešto duži životni vijek, ali još uvijek ne kao LED žarulje. No, problem sa štednim žaruljama je što sadrže živu. Ona može biti opasna za ljudsko zdravlje u nešto većim količinama pa problem potencijalno može nastati ako dođe do pucanja štedne žarulje. Upravo tu se očituje još jedna prednost LED rasvjete. LED žarulje ne sadrže nikakve slične štetne spojeve tako da nema niti nekih potencijalnih opasnosti za ljude.

Kada se u obzir uzmu sve činjenice, LED rasvjeta se pokazala superiornijom na svim poljima u odnosu na druge tipove rasvjete. I mnogi upravo zbog toga smatraju da je upravo LED rasvjeta ta koje će postati određeni standard rasvjete u budućnosti. Trenutno neke još uvijek odvraća nešto viša cijena od kupnje, ali s vremenom će se i to zasigurno promijeniti.

Slični postovi: