Lanci za snijeg – kada i kako ih koristiti?

Svaki auto mora imati pravilan odgovarajući pribor, to je vrlo bitno. Osim onoga koji služi za mijenjanje guma i popravljanje manjih grešaka kod mehaničkih komponenta ili kutije za prvu pomoć, bitno je imati i lance za snijeg koji će vam pružati zaštitu tijekom zime i jeseni, godišnjih doba koja znaju biti vrlo opasna i skliska. Vožnja po snijegu je nemoguća bez lanaca, te upravo zbog toga po zimi oni bi trebali biti stalni putnik u bunkeru vašeg vozila. Priroda je, pogotovo zadnjih nekoliko godina, veoma nepredvidljiva i nikad neznate kada vas može zatrpati snijeg, stoga je vrlo bitno da su vam tijekom zime lanci za snijeg dostupni u vozilu i kada se vrijeme pogorša da ih odmah stavite na kotače.

Zašto vam trebaju lanci za snijeg?

Mnogi ljudi vole vjerovati u to da vrlo dobro voze aute i da su vrlo sigurni u manevriranju po svim površinama i u svim vremenskim uvjetima. Ipak, tužna istina jest zapravo da se najveći broj nesreća dešava upravo za vrijeme padalina, posebice kad je hladno i ceste su zaleđene! Iako je najbolja preporuka koju ćete čuti da po snijegu i lošem vremenu ne vozite, nekad je uistinu neizbježno stići do neke lokacije bez obzira na to kakvo je vani vrijeme, no barem se možete dodatno osigurati da stignete do te lokacije, jer vožnja s gumama po većem snijegu je nemoguća.

Trenje između guma i površine postaje nepogodno za brzu vožnju i svugdje vas upozoravaju na isklizavanje s ceste i slične probleme, a oni postaju još veći ako imate auto kojemu već dugo niste mijenjali gume. Tada one više nemaju toliko izraženu površinu i još je lakše imati probleme pri skretanju. Neovisno o tome imate li nove gume ili su vaše gume već izderane, po snijegu nije preporučljivo voziti bez lanaca.

Lanci za snijeg čine vas sigurnima zbog toga što pozitivno mijenjaju trenje kao nova površina na gumama! Osim toga oni savršeno upadaju u snijeg i zbog toga su neophodni za vožnju po snijegu. Zamislite samo kako bi guma bez lanca oko nje klizila po glatkoj površini snijega, te upravo zbog toga nikada se ne opuštajte u vožnju bez lanaca!

Kako kupiti najbolje lance za snijeg?

Ono što prvo trebate znati jest da postoje razni lanci za snijeg koji su već napravljeni za određene modele automobila. Ako imate neki vrlo poznati model auta, bilo bi dobro da se raspitate o najjeftinijoj i kvalitetnoj ponudi auto opreme. Ako pak nemate neki poznati model, nema veze, lanci za snijeg dolaze u raznim duljinama i širinama i samo trebate prilagoditi istu svojim gumama.

Ako ste netko tko nema iskustva s lancima za snijeg, možda je pametno da uzmete neki model koji se jako lako montira ili ima sustav koji se sa namontira i zategne, no čak i da prvi puta montirate lance na njihovoj kutiji nalaze se detaljna uputstva o tome procesu. Ako nepravilno postavite lance za snijeg, onda nema koristi da ih imate jer time možete čak i povećati rizik za nesreću na cesti, a ne obrnuto.

Veoma je važno da lance montirate neposredno prije snijega, te ih skinete odmah nakon vožnje po snjegu i dolaska na normalan asfalt. Lanci za snijeg nesmiju se koristiti gdje nema snijega na cesti. Nakon korištenja lance operite i osušite, te ih tada možete skladištiti. Nerijetko su mjesta gdje se nalazi snijeg sipana pijeskom ili soli, te ukoliko lance ne operete moguće je da dođe do korozije na njima.

Postoje i tekstilni lanci koji idu cijelim putem oko guma, a zovu se tekstilni zbog toga što su napravljeni od 100% poliestera koji je neuništiva tkanina. Vrlo dobro pomažu kod kočenja i oni su obično dobar izbor za ona vozila kod kojih razmak između guma i lima auta nije baš velik i teško se montiraju regularni lanci.

Najbitnije je da budete sigurni, zato napravite dobru i kvalitetnu investiciju koja će vam se dugoročno itekako isplatiti! Po snijegu znatno je uvećan broj nezgoda, a sve one se događaju upravo zbog ne korištenja dodatne opreme – lanaca za snijeg. Također, veoma je važno da iako koristite lance za snijeg imate na umu da nesmijete ni s njima brzo voziti. Lanci će vam pomoći da stabiliziraju vaš auto od klizanja, no to ne znači da smijete u zavoje ulaziti istom brzinom kao inače po idealnom vremenu.

Slični postovi: