Gnojiva će bolje nahraniti vaše biljke

Danas se mnogi ljudi žele okušati u sadnji raznih biljaka. Nekima je to posao, dok je puno veći broj onih koji to smatraju hobijem. Mnogi tako zamišljaju kako će posaditi neko sjeme, redovito ga zalijevati i nakon određenog vremena vidjeti kako će izrasti neka biljka. Iako bi u teoriji to tako i trebalo biti, često to ipak nije tako jednostavno.

Ovisno o samom podneblju i kvaliteti zemlje, biljkama će biti potrebni i razni dodaci kako bi uspješnije rasle. Jedno od primarnih dodataka su gnojiva, no neki u svom tom zanosu oko sadnje zaboravljaju na njihovu važnost.

Što su gnojiva

Neki će gnojiva smatrati biljnom hranom, no to je ipak pogrešno tumačenje. Njih zapravo možemo promatrati kao određeni dodatak biljnoj hrani. Za uspješan rast, biljke trebaju hranu koju dobivaju na raznim mjestima. Dio crpe iz zemlje, dio dobivaju putem vode, a jedan važan dio čine i gnojiva. Naravno, biljke i bez njih mogu narasti, ali taj proces će biti dugotrajniji, a nerijetko i biljka neće dugo izdržati i odolijevati raznim vanjskim utjecajima. To se može očitovati po raznim siptomima:

  • lišće svjetle ili manje zelene boje
  • manji plodovi
  • sporiji rast, itd.

Različite vrste na tržištu

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste gnojiva. Niti jedno nije univerzalno, odnosno ne postoji jedna vrsta koja se može preporučiti za sve vrste biljaka. Upravo zbog toga je potrebno slijediti upute koje je naznačio proizvođač koje se tiču uporabe za određene vrste, način uzgoja i sl. Trebate imati na umu da za biljke nije dobra prevelika, ali ni premala količina. Ako ih budete tretirali s premalom količinom gnojiva, biljke ga neće moći u potpunosti iskoristiti te neće od njih imati pravu korist. S druge strane, prevelika količina može imati suprotan učinak. Posljedice su slične kao i kada biljke tretirate s previše vode, što na kraju može dovesti do njihovog sušenja.

Zato se svakako pridržavajte preporučenih količina za optimalne rezultate kada je riječ o rastu biljaka.

Mineralna gnojiva

Iako se na tržištu mogu naći različite vrste gnojiva, uglavnom se koriste mineralna. Ona su se pokazala kao najbolja za biljke jer im pružaju sve neophodne tvari.  Govorimo li o podjeli prema funkciji, tada razlikujemo:

  • Neposredna – pod utjecajem vode u tlu se vrlo brzo razgrađuju na sitne tvari koje biljke dobivaju putem korijena i odmah ih mogu iskoristiti.
  • Posredna – sadrže biogene elemente u kemijskom obliku, što znači da ih biljke ne mogu odmah iskoristiti.
  • Kompletna – sadrže sve osnovne tvari koje su biljkama potrebne za rast pa nisu potrebni nikakvi drugi pripravci
  • Nepotpuna – sadrže samo jedan ili dva hranjiva elementa, što znači da će uz njihovo korištenje biti potrebni i drugi pripravci
  • Miješana – kao što im i sam naziv govori, dobivaju se miješenjem određene količine drugih vrsta gnojiva

Kompletna gnojiva imaju veliki prodaju

Iako postoje razne vrste, kao što je navedeno ranije, mnogi se često odlučuju za kompletna gnojiva jer u njima dobivaju sve potrebno za uspješan rast biljaka. Odnosno, ona sadrže sva tri glavna elementra ishrane, a definirana su formulacijom u tri broja, koji označavaju koncentraciju dušika, fosfora i kalija.

Kupnjom ovakvih gnojiva, nije potrebno ulagati u dodatna sredstva kako bi vaše biljke uspješno rasle. No, morate dobro pripaziti pri njihovim korištenju te se točno pridržavati svih uputa koje je naveo proizvođač.

Prodaja u raznim specijaliziranim trgovinama

Gnojiva spadaju u sredstva za rast biljaka pa ćete ih u trgovinama moći pronaći upravo na takvim odjelima. A trgovine koja prodaju takva sredstva za rast biljaka, sjemenke i ostalo nećete baš pronaći na svakom kutku, ali velika je vjerojatnost da ćete pronaći barem jednu takvu trgovinu u većem gradu.

Prednosti takvih trgovina za kupce su u tome što tamo nerijetko rade osobe koje su dobro upoznate s tom problematikom, tako da vam zasigurno mogu pomoći sa svojim savjetima, pomoći pri odabiru određenih proizvoda i sl.

Kupnja putem Interneta za one koji znaju što traže

Gnojiva se, kao i većina raznih proizvoda, mogu pronaći i u specijaliziranim internetskim trgovinama. Jedna od onih s velikim izborom je Urban farmer koja nudi vrlo veliki izbor raznih proizvoda, kako za one koji su profesionalno bave ovime, tako i za one kojima je to tek hobi.

Budući da su gnojiva vrlo važan čimbenik pri rastu biljaka, ova internetska trgovina ima poseban dio s vrlo velikim asortimanom proizvoda te ako znate što tražite, velika je vjerojatnost da ćete u Urban farmer internetskoj trgovini to uspjeti pronaći.

Slični postovi: